MoreBanker
Näin teemme rahaa  
Mark Andersen
23. syyskuuta, 2022

3 vinkkiä lainanhakuun  


1. Onko sinulla varaa ottaa lainaa?

On ehdottoman tärkeää ensin selvittää, onko sinulla tarpeeksi tuloja, jotta voit ottaa haluamasi suuruisen lainan. Lainan ottoon liittyy oleellisesti lainantakaisinmaksu. Takaisinmaksuun liittyy lainan kokonaissumman takaisinmaksu sekä kulujen ja korkojen maksaminen. Lainan ottaminen ei siis ole ilmaista ja on tärkeää huomioida lainan vaikutus taloudelliseen tilanteesi. Joskus on esimerkiksi hyvä ajatus ottaa pienempi laina kuin mitä on ollut suunnitteilla. Lainan suunnittelu alkaa siis siitä, että selvität, onko sinulla varaa ottaa haluamaasi lainaa.

Luo itsellesi budjetti

Budjetointi tarkoittaa sitä, että miinustat tuloistasi menosi. Näin voit selvittää kuinka paljon sinulla on kuukaudessa pakollisten menojesi jälkeen rahaa käytettävissä lainan takaisinmaksuun. Kun luot itsellesi budjettia älä valitse kuukautta, jona sinulla on enemmän tuloja kuin normaalisti. Jos budjetti on luoto kuukaudelle, jossa tienaat esimerkiksi 500 euroa enemmän kuin yleensä, saat virheellisen kuvan taloudellisesta tilanteestasi. Luo siis budjetti sen mukaan mitä kuluja ja menoja sinulla on tavallisena kuukautena, jotta voit valmistua lainan ottoon parhaiten.

3 vinkkiä lainanhakuun.jpg

2. Valitse edullisin laina

Lainaamisen A ja O on lainavertailu. On siis erittäin tärkeää vertailla lainat ennen lainasopimuksen allekirjoittamista. Lainavertailu onneksi hoituu kätevästi netissä, kun haet vakuudetonta lainaa. Sivustot kuten Morebanker auttavat sinua, kun haluat vertailla nopeasti markkinoiden kilpailukykyisimmät lainat. Lainavertailu on ilmaista eikä sido sinua ottamaan lainaa.

Vertaile todellisen vuosikoron perusteella

Todellinen vuosikorko kertoo sinulle parhaiten paljon laina tulee maksamaan ja mikä lainoista on edullisin. Vuosikorko sisältää kaikki lainan kulut ja korot yhden vuoden ajalta ilmaistuna prosentuaalisesti. Tämän vuoksi voit vertailla vuosikoron perusteella jopa eri kokoisia lainoja.

Hae useaa lainaa löytääksesi edullisimman lainan

Pelkästään lainahakemuksen täyttäminen ja lähettäminen ei sido sinua ottamaan lainaa. Lainanhaku netissä on myös täysin ilmaista. Syy miksi suosittelemme hakemaan useaa lainaa, on se, että näet sinulle räätälöidyt kulut ja korot vasta lainatarjouksesta. Kun haet lainaa useammalta pankilta, voit vertailla sinulle luotuja lainatarjouksia keskenään. Näin voit olla varma siitä, että voit saada lainaa kyseiseltä yritykseltä juuri näillä ehdoilla. Jos lainatarjous ei taas miellytä sinua, jätät sen vain hyväksymättä.

3. Lue koko lainasopimus läpi ennen hyväksymistä

Meistä varmasti jokainen on klikannut netissä ”hyväksy” painiketta, lukematta ehtoja läpi. Lainasopimuksen hyväksyminen on kuitenkin iso päätös, johon kannattaa käyttää enemmän aikaa. Lue siis läpi kaikki sopimuksessa määritellyt ehdot ja säännöt, jotta tiedät varmasti mitä lainasopimus pitää sisällään. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä ja lainan otto ja takaisinmaksu hoituu huoletta.

Kiinnitä huomiota korkokattoon liittyviin ehtoihin

Korkokaton voimassa ollessa, on lainanmyöntäjän vastuulla ilmoittaa lainaajalle, kuinka korkokatto vaikuttaa hänen lainaansa. Voi olla esimerkiksi, että lainan korko ja kulut ovat matalammat tällä hetkellä, mutta korkokaton poistuessa sinun tulee maksaa lainastasi korkeampaa korkoa. Tämän takia on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota lainaehtoihin lainasopimuksessa, jotta voit varautua tuleviin muutoksiin. 

3 vinkkiä lainanhakuun .jpg

notifyImg HAI LAINAA
logo

Ilmoittamalla sähköpostisi voit saada meiltä tulevaisuudessa lainatarjouksia ja vinkkejä säästämiseen


Jatka ilmoittamatta sähköpostiosoitettasi