MoreBanker.FI

Vertaislaina

Lue lisää vertaislainasta ja hae lainaa meidän avullamme

- - Lue lisää - -Vertaislaina
Vertaislainan mahdollisuus on viimeisinä vuosina noussut kohisten otsikoihin, vaikka kyseessä on oikeastaan lainaamisen kaikkein vanhin, suorastaan ikiaikainen, muoto. Vertaislaina saattaa olla sinulle hyvä vaihtoehto, mikäli olet tekemässä hankintaa, johon varasi ei juuri nyt riitä tai tarvitset muuten vaan väliaikaisesti ulkopuolelta täytettä lompakkoosi.

Mikä vertaislaina on?
Vertaislainalla tarkoitetaan sovittua lainaa yksityishenkilöiden välillä sovittujen ehtojen mukaisesti. Englanniksi vertaislaina tunnetaan nimellä peer to peer -laina (p2p). Usein vertaislainasta käytetään suomeksi myös nimitystä sosiaalinen lainaus. Vertaislaina on tosiaan ikiaikaisin lainamuoto, sillä naapurit, ystävät ja kylänmiehet ovat lainanneet tavaroita ja rahaa toisilleen jo ammoisista ajoista asti, nykyisen digitaalisen vallankumouksen myötä vertaislaina on tullut kuitenkin mahdolliseksi myös verkossa. Eikä lainan antajan ja lainan hakijan tarvitse nykyisin läheskään välttämättä tuntea toisiaan tai edes lainatilanteessa saada tietää toistensa henkilöllisyyteen liittyviä tietoja.

Vertaislaina on sijoittajan näkökulmasta houkutteleva vaihtoehto, rahalle saa varmuudella tietyn koron, toisin kuin esimerkiksi osakemarkkinoilla ja tämä tietenkin innostaa lainaamaan rahaa. Tämä tietysti siinä tilanteessa, että lainan ottaja myös maksaa lainansa säntillisesti takaisin. Tämä pyritään tietenkin varmistamaan jo lainan hakuvaiheessa. Lainan hakijalla täytyy yleensä olla esimerkiksi säännölliset tulot, vaikka vakuuksia tai takaajia ei tarvita. Myös pienlainan tarvitsijalle vertaislaina on useimmiten pikavippiä parempi vaihtoehto, sillä sen todellinen vuosikorko on lähes aina pienempi, kuin pikavipissä. 

Netissä haettavia vertaislainoja tarjoavat erilliset vertaislainapalvelut. Ne toimivat lainan antajan ja lainan hakijan välissä välimiehenä. Me täällä morebanker.fi:ssä kerromme eri palveluista ja myös pääpiirteittäin niiden eroista ja ominaisuuksista.

Minkä kokoista vertaislainaa voin hakea?
Vertaislainaa on mahdollista saada hyvin pienistä summista alkaen. Pienimmät vertaislainat voivat olla vain muutama kymmenen euroa, kun taas suurimmillaan lainaa voi saada jopa 10 000 euroa. Summan suurin mahdollinen määrä riippuu lainaa välittävästä yhtiöstä ja sen omista ehdoista. Yleensä vertaislainat ovat viidestä sadasta eurosta muutamaan tuhanteen. Yksittäiselle henkilölle tarjottavat lainat riippuvat hakijasta tehtävästä arviosta, johon vaikuttavat esimerkiksi maksukyky, tulojen säännöllisyys, ikä ja niin edelleen. Ikää täytyy tietenkin olla vähintään 18 vuotta, alaikäisille ei lainaa myönnetä missään tilanteessa, mutta jotkut lainan antajat painottavat myös täysi-ikäisten joukossa ikää. 20 -vuotias saatetaan nähdä riskialttiimmaksi lainan hakijaksi, kuin 30 -vuotias, vaikka muuten molempien maksukyky ja tulot olisivat hyvinkin saman kaltaisia. Kun arvio on tehty, et siis välttämättä ole oikeutettu 10 000 euron lainalle, vaikka yhtiöstä niinkin suuria summia voisi lainata, mutta voit silti saada pienemmän summan. Heikompi maksukyky voi tietää myös korkeampaa korkoa, johtuen sijoittajalle suuremmasta riskistä. 

Miksi hakisin vertaislainaa?
Vertaislainaa voi hakea mihin tahansa tarvittaviin kuluihin. Yllättävästi hajonneisiin kodinkoneisiin tai vaikkapa virkistävän tauon arjen harmauteen tuovaan ulkomaan matkaan. Mitään tiettyä korvamerkintää ei vertaislainoissa tarvitse olla, vaan sitä voi hakea mihin tahansa tarkoitukseen. 

Teknisesti hakeminen on erittäin yksinkertaista. Täytät vain hakemuksen, toimitat tarvittaessa todisteet maksukyvystäsi ja sitten odotat päätöstä. Mikäli korosta päättää yksityishenkilö, eikä välittäjä, niin sinulla on mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti sijoittajan kanssa ja perustella omaa luotettavuuttasi. 

Minkä hintainen on vertaislaina?
Sijoittajalle hyötynä on, samoin kuin muissakin lainoissa, lainan koron määrä. Tämä on myös lainan ottajan kannalta lainan hinta, muutenhan maksetaan vain lainattua summaa takaisin. Toki koron lisäksi välittäjäyhtiö ottaa tilinhoitokuluja, käsittelymaksuja ja mahdollisia muitakin maksuja, jotka kannattaa ottaa huomioon hintaa miettiessään. Ne ovat yhtä lailla lainakuluja, kuin korotkin ja lainasi korkoa maksaessa, maksat myös muita maksuja.

Joissakin vertaislainayhtiöissä koron määrittelee välimiehenä toimiva yhtiö, kun taas toisissa sopimusosapuolet itse määrittelevät koron suuruuden ja muutkin maksuehdot, toki lain puitteissa. Sijoittajat lainaavat rahaa saadakseen voittoa, joten heillekin on hyvin tärkeää, että he saavat sijoitukselleen tuottoa. Korkoon vaikuttaa tosiaan myös lainanhakijan maksukyky ja muut mahdolliset riskitekijät, myös keskustelemalla ja perustelemalla kantaansa voi pystyä vaikuttamaan lainan ehtoihin.

Vertaislainan edut
Vertaislaina on hyvä henkilöille, joille voisi olla vaikeaa luottoarvionsa puolesta saada muun kaltaista lainaa. Sijoittaja saattaa katsoa muidenkin kuin kylmien lukujen taakse helpommin, kuin esimerkiksi pankkilaitos ja heltyä lainanhakijan tarvitsemalle esimerkiksi tuhannen euron lainalle. Tämä toki yleisesti ottaen näkyy sitten todellisessa vuosikorossa, jolloin lainanhakija joutuu maksamaan enemmän korkoa, kuin parempaa maksukykyä etukäteen osoittaneen hakijan olisi tarvinnut. Vertaislainaprosessi on yleensä varsin suoraviivainen ja yksinkertainen, mikä helpottaa lainan hakemista ja tilanteen seurantaa. Vertaislainoista kannattaa lukea mahdollisimman paljon ennen sellaisen ottamista, sillä kokemuksia löytyy netistä huomattavan paljon ja myös täällä meidän sivustollamme eri vertaislainoista kerrotaan kattavasti.

Vertaislainan huonot puolet
Vertaislainan huonoihin puoliin kuuluu ehdottomasti korkotaso, joka voi pahimmillaan olla hyvinkin korkea, mikäli laina on saatu ns. "huutokaupan" kautta. Tällöin siis sijoittaja määrittelee lainan ehdot ja valitsee sitten useammasta tarjokkaasta soveliaan lainanhakijan. Voittaneen hakijan kannalta ehdot saattavat karata ikäviksi ja toinen suuri haitta on, että itse prosessi voi kestää melko kauan verrattuna siihen, että joitakin lainoja voi saada netissä tililleen vain minuuttien kuluessa hakemisesta. Neuvotteluvaihe ei myöskään välttämättä ole niin miellyttävää yksityishenkilön kanssa, kuin se saattaisi olla yrityksen kanssa. Monet kokevat epämiellyttäväksi raha-asioistaan puhumisen muiden yksityishenkilöiden kanssa. Muut huonot puolet kulkevat lähinnä käsi kädessä muiden lainojen kanssa. Koron maksaminen on tietenkin lainaajan ikävä velvollisuus ja siinä vaiheessa, kun rahat on kulutettu, koko takaisin maksaminen on ikävää, mutta tietenkin välttämätöntä. Mikäli syystä tai toisesta ei pysty maksamaan, niin vaikeudet alkavat toden teolla. Tästä syystä lainan ottamista pitääkin harkita jo etukäteen kaikilta kanteilta ja mahdollisimman huolellisesti.


notifyImg
logo

Ilmoita sähköpostiosoitteesi ja saat meiltä muita edullisia lainatarjouksia::Jatka ilmoittamatta sähköpostiosoitettasi

Ehdot