Mikä on pienalaina?
Pienlaina on aina netistä otettava laina, jota haetaan ilman takaajaa tai vakuuksia. Pienlainan nimi tulee sen laina summan koosta, joka on yleensä muutamasta sadasta eurosta noin 2000 euroon saakka. Pienlainan käyttötarkoitusta ei tarvitse ilmoittaa lainaa haettaessa.
Mistä pienlainaa voi hakea?
Pienlaina on nettilaina, joten sitä voi hakea netin välityksellä useilta eri rahoitusyrityksiltä. Voit hakea lainaa suoraan rahoitusyhtöiltä kuten Limiitti.fi tai hakea lainaa lainanvälittäjältä, jolloin saat useita lainatarjouksia yhdellä lainahakemuksella. Tärkeintä on että kilpaulutat pienlainan ennen lainatarjouksen allekirjoittamista.
Voinko saada pienalainaa Morebankerista?
Me Morebankerissa emme tarjoa lainaa vaan vertailemme eri nettilainoja. Voit kuitenkin hakea lainaa Morebankerin avulla. Sivustollamme on vertailtuna useat eri nettilainat joka helpottaa sinua saamaan kuvan lainamarkkinoista. Jotta pääset hakemaan haluamaasi lainaa, paina vain ''HAE LAINAA'' näppäintä haluamasi lainan kohdalla.
Pienlaina
Pienlainat ovat yleistyneet 2000 -luvulla ja hulluimpina vuosina pikavipit onnistuivat antamaan kaikille pienlainoille erittäin huonon maineen niiden todellisen vuosikoron ollessa jopa tuhansien prosenttien suuruisia. Monet pitävät pikavippiä ja pienlainaa synonyymeina, mutta enemmänkin kyse on siitä, että pikavippi on vain yksi pienlainan muodoista. Toki vakiintuneita käsitteitä ei monessa kohtaa ole, sillä ennen 2000 -lukua ei pieniä summia juurikaan pystynyt lainaamaan, joten lainan kulloinkin käytetyn nimen sijaan kannattaa keskittyä pienlainan ehtoihin. Pienlainalla tarkoitetaan nimensä mukaisesti yleensä pienehköä luottoa äkillisiin menoihin tai pieneen tarpeeseen. Yleensä summa on muutamasta kympistä muutamaan sataseen ja laina aika on lyhyt. Pienlainan hakeminen on helppoa ja nopeaa verrattuna pankkilainaan ja rahat ovatkin yleensä nopeasti tilillä. Nykyisin pienlainojen hakeminen ei onnistu vuorokauden ajasta riippumatta, vaan se täytyy tapahtua välillä 7 - 23. Syynä tähän on takavuosina nähty kierre, jossa ihmiset ottivat öisin päihtyneenä pikavippejä joihin heillä ei ollut varaa tai joiden ehtoihin he eivät tutustuneet ja velkaantuivat siksi pahoin. Kaikille pienlainoille yhteistä on, että ne ovat sallittuja ainoastaan täysi-ikäisille, eli 18 vuotta täyttäneille henkilöille. Joillakin yhtiöillä on tosin iän suhteen lisäehtoja, esimerkiksi tiukka 20 vuoden ikäraja tai vaikkapa myönnetty maksimisumma on pienempi alle 25 -vuotiaille, kuin sen ylittäjille. Myöskään luottotiedottomille ei pienlainan saaminen ole mahdollista. Jos täytät nämä kriteerit, voit hakea pienlainaa helposti netistä.
Pienlainan tyyppejä
Kuten edellä on mainittu, pienlainoja on eri tyyppejä. Täällä morebanker.fi:ssä esittelemme osan näistä omilla sivuillaan tarkemmin ja vertailemme eri tarjouksia toisiinsa, palvelumme on täysin maksuton. Tässä kuitenkin lyhyt katsaus eri tyyppisiin pienlainoihin, joten lue lisää pienlainan eri muodoista tältä sivulta. On siis tärkeää tuntea eri lainan muodot ennen lainan hakua ja valita oikea lainan muoto oikeaan tarkoitukseen.
Pikavippi
Tunnetuin ja varmasti myös pahamaineisin pienlainan muodoista. Niin tunnettu, että pienlaina usein ajatellaan suoraan pikavipiksi. Pikavipin ottaminen on helppoa: hae lainaa ja saat lainapäätöksen nopeasti. Helppoudella on myös varjopuolia ja sen vuoksi pikavipin maine onkin kärsinyt. Takavuosina useat ihmiset ottivat monia päällekkäisiä pikavippejä ilman aikomustakaan maksaa niitä takaisin ja kärsivät korkojen ja muiden kulujen myötä ajattelemattomuudestaan vielä tänäkin päivänä. Kun siis päätät hakea lainaa netistä, niin muista varmistaa, että pystyt myös maksamaan lainan takaisin aikataulun mukaisesti. Pienlainaa kannattaa usein hakea, mutta vasta kun on rauhallisesti ja realistisesti arvioinut takaisin maksamisen mahdollisuudet. Pikavipin huonoihin puoliin lukeutuu sen kehnon maineen lisäksi, että vaikka tähtitieteelliset korkoprosentit ovatkin menneisyyttä, niin edullisen lainan saadakseen kannattaa edelleen katse kääntää muualle, kuin pikavippeihin. Se on huomattavasti kalliimpi, kuin pankkilaina. Monet yhtiöt hallitsevat riskejä sillä tavalla, että uusille asiakkaille on tarjolla vain hyvin pieni pikavippi ja useammin yhtiön kanssa menestyksellä asioineiden on mahdollista nostaa kerralla suurempi pikavippi. On myös hyvä muistaa että laina aika tälläisille lainoille on hyvin lyhyt.
Pikalaina
Pikalainan ja pikavipin raja on nykyisin varsin häilyvä, sillä aiemmin, kun pikavipit myönnettiin lähinnä tekstiviestin välityksellä oli raja helpompi piirtää. Nykyisin puhutaan lähinnä siitä, että rahamäärän kasvaessa pikavippi vaihtuisi pikalainaksi. Tietenkin pian tuleekin eteen kysymys, että kuinka suurella rahamäärällä kyseessä on sitten enää pienlaina, kun pikalaina lasketaan pienlainoihin kuuluvaksi. No, yhtä kaikki, moni meistä hakee lainaa tiettyyn tarpeeseen, mutta aina ei eriteltyä syytä edes ole. Pikalainan etuna pankkilainaan nähden tätä selvittelyä ei tarvitse tehdä, vaan voi edetä suoraan itse lainaamisvaiheeseen. Pikalainan hakemisen ja saamisen prosessi on nimensä mukaisesti pikainen, parhaimmillaan pikalaina voi olla hakijan tilillä jo minuuttien sisällä. Tämä tietenkin houkuttelee ottamaan lainaa, kun tiedossa on, että ei tarvitse odotella päivä- tai jopa viikkokausia päätöksen suhteen. Pikalaina on useimmiten pienehkö summa, mutta voi parhaimmillaan olla kymmeniä tuhansiakin euroja. Tällöin ei toki puhuta enää pienlainasta. Me täällä morebanker.fi:ssä autamme sinua päätöksessäsi vertailemalla eri tarjoajien lainoja totuuden mukaisesti pienistä summista suuriin summiin. Kaikki tämä, jotta sinä voisit saada pikalainan jonka todellinen vuosikorko on matalin mahdollinen.
Reissuluotto
Reissuluotto on pienlaina, joka on korvamerkitty lomamatkaan tai muuhun matkailuun. Luoton suuruus riippuu tarvitsemistasi matkakuluista. Usein esimerkiksi lomarahat maksetaan vasta, kun lomasi on jo ohitse, joten tällaisessa tilanteessa turvautuminen reissuluottoon saattaa olla viisasta. Voit saada reissuluottoja pienlainana netissä.
Joustoluotto
Joustoluotto eroaa muista luotoista sillä tavalla, että koko luoton määrää ei tarvitse nostaa kerralla, vaan luotossa on määritelty yläraja ja siihen asti kunnes sen saavutat, voit vapaasti ilman uusia lainapäätöksiä tehdä haluamasi määrän nostoja. Joustoluotto sopii sinulle erityisesti, jos et etukäteen ole täysin varma tarvitsemasi lainan määrästä. Maksat nimittäin korkoja vain nostamasi luoton mukaisesti. Myös joustoluotto kuuluu vain pienillä summilla pienlainoihin. Joustoluottoa on mahdollista saada hyvin suuriakin summia tarvittaessa ja me täällä morebanker.fi:ssä autamme sinua vertailemaan eri mahdollisuuksia joustoluoton suhteen. Huonona puolena joustoluoton korkotaso on yleensä korkeampi, kuin esimerkiksi kulutusluotossa.
Miksi hakea pienlainaa?
Palkkapäivä saattaa olla esimerkiksi vasta viikon päästä tai silloin saattaa muuten olla rahaa tulossa, mutta rahalle olisi tarvetta jo heti. Tai mahdollisesti ylimääräistä rahaa ei ole niin paljon kuin tarvittaisiin, mutta muutamassa kuukaudessa tarve pystytään täyttämään. Syitä pienlainan hakemiseen on monia ja mikään niistä ei ole väheksyttävä. Juurisyyt ovat siis samat, kuin suuremmissakin lainoissa, mutta vain pienemmässä mittakaavassa. Lainan hakeminen voi monesti olla myös välttämätöntä. Tärkeintä on, että pystyt maksamaan velan takaisin sovitun maksuaikataulun puitteissa, etkä ajaudu vaikeuksiin sen suhteen. Pien lainan maksaa yleensä takaisin muutamassa kuukaudessa, sillä laina-ajat ovat suhteellisen lyhyet tämän tyyppisille lainoille. Jokaisella on varmasti omat syynsä harkita lainan ottamista, oli laina sitten arjen perustarpeisiin tai uuteen televisiioon käytettäväksi. Mutta minkä takia juuri pienlaina on yksi vaihtoehdoista? Riipuu tietysti lainan käyttötarkoituksesta ja lainan koostaa, onko pienlaina sopiva laina juuri sinulla. Kuten aiemmin mainittua, pienlaina on kooltaan noin 200 - 1000 euroa. Jos haluat lainan, jonka haluat maksaa pois nopeasti ja laina-määrä sattuu olemaan summa, jonka voisit saada pienlainalla, on se hyvä vaihtoehto harkita. Mutta jos haluat lainaa esimerkiksi 10 000 euroa ei sinun kannata tutkailla pienlainola. Tämän suuruinen laina on yleensä kulutusluotto taikka jopa pankkilaina. Se mikä laina kannattaa ottaa riippuu siis täysin siitä kuinka paljon haluat lainata ja myös lainan laina-ajasta.
Todellinen vuosikorko
Oli kyseessä sitten pienlaina tai suurempi nettilaina, tärkein vertailukriteeri on todellinen vuosikorko. Vuosikorko kertoo lainanhakijalle kuinka paljon laina maksaa yhden vuoden aikana. Luku ilmoitetaan prosentuaalisesti ja on suhteutettuna lainasummaan. Kun vertaillaan pienlainoja vuosikoron perusteella on mahdollista vertailla lainoija joiden lainasummat eivät ole samat. Sopiva ratkaisu löytyykin yleensä vertailemalla vuosikorkoja. Voi olla että haluat nähdä kummasta lainasta maksat enemmän kuluja 1 000 euron lainasta vai jos laina summa on 2000 euroa. Lainan todellinen vuosikorko on kätevä myös tässä, sillä lainan määrä ei vaikuta vertailuun. Esimerkki vuosikorosta: Luottosumma: 10.000 € Laina-aika: 60 kuukautta, Nimelliskorko: 5,0 % ; Todellinen vuosikorko: 6,25 %. Kuten huomaat vuosikorko on korkeampi kuin lainan nimelliskorko, johtuen lainan muista kuluista ja maksuista.
Kriteerit lainaamiselle
Jotta voit hakea pienlainaa on rahoituspalveluilla eri kriteerejä, jotka sinun tulee täyttää. Kriteerit riippuvat rahoituspalvelusta, jonka kautta haet lainaa, mutta yleensä ne ovat varsin saman kaltaisia. Olemme listanneet perus kriteerit, jotka sinun tulee täyttää lainaahaettaessa:
- Täysi-ikäisyys
- Puhtaat luottotiedot
- Suomen kansalaisuus
- Suomalainen pankkitili ja verkkopankkitunnukset
- Säännölliset tulot katsotaan plussaksi
Jos lainasumma on kovin pieni, voi olla että lainapalvelu ei tarkista säännöllisiä tuloja. Jotkin lainapalvelut hyväksyvät myös muut tulot kuin ansiotulot, esimerkiksi eläkkeellä oleva ihminen voi myös hakea lainaa joissakin tapauksissa. Suuremmista summista puhuttaessa säännölliset tulot voivat myös vaikuttaa lainan korkoon ja muihin kuluihin. Taas puhtaat luottotiedot on lähes aina vaadittu kriteeri ja alaikäinen ei koskaan voi lainata rahoituspalvelulta.
Kannattaako olla varovainen?
On tärkeää, että sitoudut lainasopimukseen jonka allekirjoitat ja maksat lainan kuukausierät ajoissa lainapalvelulle. Näin vältyt ylimääräisiltä maksuilta ja kuluilta, joita pienlainalle muutoin alkaa kertyä. Jos laina jää maksamatta pidemmän aikaa, on vaarana maksuhäiriämerkintä. Tämä tarkoittaa sitä, että luottotietoihin lisätään merkintä siitä, että henkilö on epäonnistunut maksamaan laskut takaisin ajallaan. Maksuhäiriömerkintä on myös ikävä siitä syystä että vain puhtailla luottotiedoilla voi saada lisää lainaa. Jos siis menetät puhtaat luottotietosi et pysty saamaan lisälainaa ja esimerkiksi osat vuokran-antajista haluavat myös tarkistaa luottotietosi. Tämän takia on tärkeää, että et ota lainaa, jonka takaisinmaksusta et ole varma. Pienlainoilla on suhteellisen lyhyet takaisinmaksuajat, joten sinun täytyy olla varma, että pystyt maksamaan lainan takaisin lähitulevaisuudessa, ennen kuin allekirjoijtat lainasopimuksen.
Rahat tilille saman päivän aikana
Pienlainaa voi hakea netistä ja todellisuudessa pienlaina on aina nettilaina. Kaikki nettilainat, kuten myös pienlaina, ovat vakuudettomia ja eivät kaipaa takaajaa. Voit siis hakea pienlainaa tilanteessa, jossa sinulla ei ole riittävästi omaisuutta asettaa lainan vakuudeksi. On tärkeää, että vertailet lainoja ensin ennen kuin päädyt allekirjoittamaan lainasopimuksen. Vertailu onnistuu kätevästi lainavertailusivustoilla, kuten Morebanker.fi, jotka vertailevat kaikki lainat puolestasi. Todelliset kulut ja korot näet kuitenkin vasta kun haet lainaa rahoituspalvelulta. Voit kuitenkin itse päättää hyväksyä tai hylätä lainatarjouksen riippuen siitä vaikuttaako se hyvältä vai ei. Tärkeintä on että vertailet pienlainat ennen kuin päädyt ottamaan lainaa. Voit myös vertailla eri lainatyyppejä, ehkä pienlaina ei olekkaan paras juuri sinulle.
Pienlainan kulut ja laina aika
Kuten aiemmin mainittu pienlaina on lainasummaltaan suhteellisen pieni. Suhteessa lainan määrään saatat joutua kuitenkin maksamaan lainastasi huomattavan summan kuluja. Tämän takia on tärkeää tutustua eri lainoihin ja lainojen ehtoihin ennen lainaamista. Kuluja joita saatat maksaa pienlainasta ovat esimerkiksi:
- Laskutuslisät
- Aloitusmaksu
- Tilinhoitokustannukset
- Nostomaksut jne.
Kuluja kertyy myös lisää, jos lainan takaisinmaksua laiminlyödään. Kulujen lisäksi maksat myös korkoa pienlainasta, joka on määritelty lainasopimuksessa. Koroille ja kuluille on kuitenkin asetettu katto, jota suurempaa summaa lainapalvelut eivät voi veloittaa sinulta kun pitäydyt lainasopimuksessa. Lainan kuluja ja korkoja kokonaisuudessaan voit myös vertailla todellisen vuosikoron avulla, joka kattaa kaikki lainasta koituneet maksut. Korkeammat kulut lainalle näkyvät siis myös korkeampana lainan todellisena vuosikorkona. Yleensä kaikki lainan kulut kertyvät lainanottajalle kuukausittain, joten pidempi laina-aika saattaa tarkoittaa myös kalliimpaa luottoa kokonaisuudessaan. Laina-ajan vaikutusta lainan kuluille ja koko takaisinmaksusummalle viot vertailla lainalaskurin avulla. Lue lisää lainalaskurista sen omalta sivulta ja saat hyvän opastuksen sen käyttöön. Sinun tarvitsee vain tietää laina aika, summa ja todellinen vuosikorko.
Näin vertailet pienlainoja Morebankerissa
Me Morebanker:issa olemme erikoistuneet vertailemaan netissä tarjolla olevia lainoja, joita voit ottaa yleensä ilman vakuuksia tai takaajaa. Sama pätee siis myös pienlainoihin, joita netissä onkin tarjolla pilvin pimein. Voi olla hankalaa löytää sopiva pienlaina, jos et tunne lainamarkkinoita vielä kunnolla. Tämän takia sivustomme on suuri apu sinulle, joka haluat edullisen ja nopean luoton. Pien lainat on voit saada käyttöösi nopeasti avullamme. Aloita siis lainavertailu Morebanker:ista (Avullamme voi hakea myös lainaa suoraan lainantarjoajalta). Paras tapa vertailla pienlainoja on keskittymällä siihen kuinka suuri pikavippien korko on, erityisesti todellinen vuosikorko sopii tähän tarkoitukseen hyvin.
Lainat sivustollamme, on asetettu siihen järjestykseen, mikä niiden kannattavuus sekä suosio on asiakkaiden keskuudessa. Kärjessä olevat lainat ovat siis edullisimpia sekä suosituimpia pienlainoja. Riippuu kuitenkin sinusta itsestäsi mikä lainoista on sinulle sopivin ja paras vaihtoehto. Voit lukea lisää eri lainantarjoajista sivustollamme, kohddatsa ''Lainantarjoajat'' ja saat tietoa vaihtoehdoista tarkemmin. Suosittelemme hakemaan useampaa kuin yhtä pienlainaa, sillä lainan haku ei vielä sido sinua mihinkään. Näin saat useamman lainatarjouksen ja voit valita niiden joukosta sinulle suotuisamman. Pienlainan vertailu on suoritettu oikein, jos vertailet lainatarjouksien vuosikorkoja keskenään, sillä tämä luku on räätälöity sinun tilanteesi mukaisesti ja kertoo onko laina edullinen juuri sinulle. käyttötarkoitusta ei tarvitse ilmoittaa lainaa haettaessa.