MoreBanker.FI

Mikä on Todellinen Vuosikorko?

Mitä tarkoittaa lainan todellinen vuosikorko? 

Lainan todellinen vuosikorko ilmaisee lainan ’’kokonaishinnan’’ yhden vuoden ajalta prosentuaalisesti. Vuosikorko on erittäin hyödyllinen käsite, koska se sisältää lainan kaikki kustannukset ja korot. Vuosikorko sisältää ottaa huomioon kustannukset, jotka voisivat olla muuten hankalia lainanottajalle laskea mukaan lainan takaisinmaksuun. Lainan liittyvät kustannukset on siis kaikki lisätty yhteen prosenttuaaliseen lukuun.

Kun otat lainan, syntyy lainalle usein joukko kuluja lainan ottamisesta. Näitä kuluja voidaan kutsua yleisesti lainan aloituskustannuksiksi. Myös nämä kertaluontoiset kulut on laskettu mukaan lainan todelliseen vuosikorkoon. Nostopäivän ja kunkin takaisinmaksun yhteydessä voi myös syntyä lainan kuluja, jotka ovat itsessään yksittäisiä kuluja. Todellinen vuosikorko ilmoittaa koron myös ottaen huomioon kaikki tämä kustannukset.

Voit itse laskea todellisen vuosikoron laskemalla kaikki lainan kulut yhteen vuositasolla ja jakamalla tämän summan lainasummalla. Tämä tapa ei kuitenkaan päde, jos lainan laina-aika on pidempi kuin vuoden, sillä todellinen vuosikorko lasketaan vuoden ajalle. On kuitenkin lainantarjoajan tehtävä aina ilmoittaa lainalle vuosikorko. Tämän takia vuosikoron laskeminen ei ole tarpeellista ja on entistäkin helpompaa käyttää sitä vertailemisessa.

Eri lainantarjoajat sisältävät lainoihin eri kuluja, joten voi olla hankalaa vertailla lainoja kulukohtaisesti. Tämän takia lainan todellinen vuosikorko on käytännöllinen, sillä voit vertailla lainoja keskenään käyttäen apunasi ainoastaan yhtä prosentuaalista lukua. Esimerkiksi voi olla, että pienen lainan korko on todella matala mutta sillä on korkeat kulut. Tässä tilanteessa laina voi tuntua edulliselta sen koron vuoksi, mutta todellinen vuosikorko ilmaisee lainan todellisen hinnan ottaen mukaan laskuihin lainan korkeat kulut. Näin saat paremman yleiskuvan lainan todellisesta hinnasta ja voit valita lainan, joka on edullisin juuri sinulle. Lainan todellinen vuosikorko voi kuitenkin olla harhaanjohtava, joissakin tapauksissa. Tämä johtuu siitä, että se lasketaan lainalle vuositasolla. Lyhyet lainat sisältävät yleensä enemmän kuluja ja niillä saattaa olla korkeammat korot. Näiden lainojen takaisinmaksu ei kuitenkaan kestä koko vuotta. Tässä tilanteessa todellinen vuosikorko vaikuttaa kuitenkin epätavallisen korkealta, mutta laina ei todellisuudessa saavuta tätä kulumäärää sillä se päättyy, ennen kuin laina-aika saavuttaa vuotta. Lainan todellinen vuosikorko tarkoittaa lainan

Lainat, joiden laina-aika on pidempi kuin yhden vuoden sisältävät yleisesti pienemmän määrän vuosittaisia kustannuksia. Kuitenkin pidemmällä laina-ajalla olevat lainat sisältävät useita korkovuosia. Tämä tarkoittaa sitä, että lainalle tulee laskea vuosikorko useampaan otteeseen.

Vuosikorko on tehokas työkalu lainojen vertailemisessa, sillä lainan kulut ovat muunnettu vertailukelpoisiksi. Vuosikorko ei kuitenkaan anna oikeaa kuvaa, jos lainojen laina-ajat eivät ole samat. Tällaisessa tilanteessa suosittelemme, että vertailet lainojen luottokustannuksien kokonaissummaa keskenään. notifyImg
logo

Ilmoita sähköpostiosoitteesi ja saat meiltä muita edullisia lainatarjouksia::Jatka ilmoittamatta sähköpostiosoitettasi